Starten met SEO – SEO voor beginners

SEO of Search Engine Optimization of in het Nederlands Zoekmachine optimalisatie is het continue proces om je website en webpagina’s beter vindbaar te maken bij zoekmachines zoals Google en Bing met als doel meer bezoekers naar op je webshop of website te krijgen.

Wil je de eerste stappen zetten met SEO, dan kunnen de verschillende tips of best practices nogal overweldigend zijn. Daarom willen we je met deze blog wegwijs maken in de magische wereld van SEO.

Starten met SEO – wat moet je weten?

Tip: wil je je verdiepen in de wereld van SEO maar heb je nog totaal geen kennis? Dan raden we je aan om een SEO boek te lezen.

SEO voor beginners

Seo of zoekmachine optimalisatie kan je opsplitsen in 4 peilers. Deze 4 peilers hangen nauw samen en hebben allemaal een bepaalde invloed op de werking / vindbaarheid van je website.

Zet je bezoeker centraal!

Google, de grootste en meest gebruikte zoekmachine ter wereld, heeft er alle belang bij om relevante resultaten weer te geven als hun bezoekers de zoekmachine gebruiken.

Daarom zijn ze ook continu bezig met het verbeteren en bijsturen van hun zoekalgoritme. Ze willen hun bezoekers een aangename ervaring geven en hen zo snel mogelijk het juiste en beste mogelijke zoekresultaat

De 4 peilers van SEO

Je website optimaliseren voor zoekmachines bestaat uit 4 peilers.

  • Content
  • Techniek
  • Autoriteit
  • Gebruiksvriendelijkheid

Op veel plekken zullen ze enkel spreken over 3 blokken( content, techniek en autoriteit). Het 4e Luik gebruiksvriendelijkheid wordt zelden meegekomen als SEO factor.

Wanneer starten met SEO?

Wanneer start je nu het beste met zoekmachine optimalisatie?

Het antwoord. Zo snel mogelijk

Hoe sneller je begint met het optimaliseren, hoe sneller je meer bezoekers naar je website zult krijgen en hoe sneller je de concurrentie gaat aanvallen.

Dankzij SEO kan je gratis bezoekers aantrekken

SEO voor beginners – waar begin je?

Begin met het lezen van een SEO boek

De basis van SEO

SEO is aan de basis amper veranderd. Er zijn 4 peilers waar je je moet op richten.

Content: zorgen dat je up to date inhoud voorziet die alle aspecten van je onderwerp behandeld.

Autoriteit: zorgen dat je ‘stemmen’ krijgt (backlinks) die jouw website belangrijk maken. Hier zijn relevante/kwalitatieve backlinks belangrijker dan het aantal (kwantitatieve).

Techniek: je website is gemaakt met een bepaalde techniek. Zorg ervoor dat je website doorzoekbaar is door de zoekrobots, correct is gemaakt en snel laadt

Gebruiksvriendelijkheid: zoekmachines willen hun gebruikers de beste resultaten voorschotelen. Dan houdt het ook rekening met het gedrag van de bezoekers op jouw website.

Hierboven in een notendop waar SEO voor staat. Maar het gaat natuurlijk veel dieper dan dit. Alle aspecten zijn belangrijk en kunnen een impact hebben op jouw posities binnen de zoekresultaten.

Beginnen met SEO lijkt misschien eenvoudig, maar er komt toch veel bij kijken. Schakel daarom zeker een SEO specialist in om je te helpen met het optimaliseren van jouw website.

Starten met SEO – wat heb je nodig?

Om te kunnen starten met SEO heb je inzicht nodig van wat SEO juist inhoudt. Weten welke factoren invloed hebben om hoger te scoren in Google.

Daarnaast moet je ook weten wat de belangrijkste zoekwoorden zijn voor jouw bedrijf. Gekoppeld aan je belangrijkste producten en/of diensten.

Enkele handige tools die je zeker moet inzetten

Google search console

Google Analytics

Screaming frog

Ubersuggest

Answerthepublic

Google pagespeed insight

Door deze tools gecombineerd in te zetten kan je de vindbaarheid van jouw website verhogen en zo meer bezoekers op je website krijgen.

Veel gestelde vragen over starten met SEO
Er zijn veel vragen wanneer mensen beginnen met SEO. Hieronder enkele van de veelgestelde vragen (inclusief antwoord)

Hoelang duurt het om effecten te zien van SEO?

De SEO effecten zijn veelal op middellange en lange termijn echt zichtbaar en merkbaar. Maar ook op korte termijn kan je al bepaalde resultaten metken

Handige SEO tips

Controleer of je website wel geïndexeerd is in Google. Hiervoor kan je de zoekparameter ‘site:mijnwebsite.be’ gebruiken

SEO consultant voor hogere rankings

Als freelance SEO consultant help ik nationale en internationale klanten om beter vindbaar te worden in zoekmachines zoals Google. Met meer dan 10 jaar ervaring

Nieuwe website bekend maken

Lanceer je binnenkort een nieuwe website en wil je hem bekend maken aan het grote publiek? Of is hij recentelijk gelanceerd maar krijg je geen

Affiliate netwerken in België

Ben je op zoek naar de verschillende Affiliate netwerken in België? Dan hoef je niet verder te zoeken. We hebben een overzicht gemaakt van de