Wat is Affiliate Marketing?

Affiliate Marketing is niets nieuws. Het is een begrip & online marketing kanaal die al jaren aanwezig is. Maar affiliate marketing wordt nog niet door veel bedrijven ingezet, het kan nochtans een lucratief kanaal zijn voor meer omzet en/of meer klanten.

Wat is affiliate marketing nu?

Kort gezegd: Affiliate Marketing is een online marketing techniek waarbij affiliates (publishers) via hun website bezoekers doorsturen naar adverteerders (bvb webshops). Wanneer die bezoekers dan iets aankopen of een offerte aanvragen krijgt de affiliate hiervoor een commissie.

De affiliates zijn als het ware vertegenwoordigers voor een adverteerder. Zijn er geen verkopen of aanvragen, dan zijn er ook geen kosten voor de adverteerder.

No cure no pay!

Hoe werkt Affiliate Marketing?

Bij affiliate marketing zijn er minstens 2 partijen nodig:

Affiliate: De affiliate of publishers is de eigenaar van een eigen website, Facebookgroep of emaillijst waarop ze advertenties kunnen plaatsen voor specifieke adverteerders.

Adverteerder: Dit kunnen webshops zijn of websites waar offertes aangevraagd kunnen worden.

Veelal is er nog een 3e partij aanwezig:

Affiliate netwerk: In de meeste gevallen is een affiliate netwerk de connectie tussen de publisher & de adverteerder. Zij voorzien een online platform waar verschillende adverteerders & publishers zijn aangesloten.

Het netwerk voorziet ook de nodige trackingtools om de verkopen of leads te gaan meten.

Voordelen van affiliate marketing

Affiliate Marketing biedt voor zowel publishers als adverteerders heel wat voordelen.

Meer zichtbaarheid voor je website of webshop

Door in te zetten op affiliates of publisher krijgt jouw website ook meer zichtbaarheid.

Wanneer affiliates hun eigen website inzitten om jouw website te promoten, gaan ze ook via zoekmachine optimalisatie proberen bezoekers naar jouw website te krijgen. Hierdoor zal jouw merk of website onrechtstreeks meer plaats innemen binnen de zoekresultaten.

Meer omzet zonder risico’s
Meer omzet genereren zonder het risico op een financiële kater. Je betaalt pas een commissie wanneer de publisher een verkoop of lead heeft aangebracht.

Meer backlinks naar je website
Het is niet bewezen maar wij zijn ervan overtuigd dat affiliate marketing ook een positief effect het op het aantal backlinks naar je site.

Let wel, niet elk netwerk komt hiervoor in aanmerking. Tradetracker heeft bvb een speciaal type links die als echte backlinks worden gezien.

  • Meer visibiliteit
  • Extra omzet genereren
  • Meer zichtbaarheid bij zoekmachines

Bekende affiliate marketing programma’s

Wil je ook starten met affiliate marketing? Dan kunnen enkele bekende campagnes je de nodige inspiratie geven om er zelf mee aan de slag te gaan.

Booking.com partnerprogramma

Booking.com is de grootste aanbieder van hotels & vakantiehuizen ter wereld. Ze bieden miljoenen kamers aan van hun partners & krijgen een commissie voor elke reservatie die via hun platform loopt.

Om meer reservaties & bezoekers naar de Booking.com website te krijgen, heeft Booking.com ook een eigen Affiliate Marketing programma. Hierbij kunnen travelbloggers hun (hotel)ervaringen delen.

Amazon

Wereldwijd is Amazon misschien wel het bekendste en de populairste webshop voor affiliate marketing. Ze bieden miljoenen producten aan over heel de wereld. En aangezien Amazon nu ook actief is in Nederland & Duitsland kunnen ook publishers van de lage landen hiervan profiteren.

Affiliate netwerken in België

Er zijn enkele uitzonderingen, maar de meeste affiliate programma lopen via een affiliate netwerk.

Ook in België zijn er enkele netwerken actief. Deze netwerken hebben dan een specifiek team voor België. Maar ze hebben niet per se een vestiging in België zitten. Hieronder de netwerken die actief zijn in België

  • TradeTracker
  • Awin
  • Daisycon
  • Tradedoubler
  • Kwanko

Affiliate marketing – de kosten

Wil je zelf ook inzetten op affiliate marketing, maar eerst een beter beeld krijgen rond de kosten? Hieronder vindt je de nodige informatie. Als adverteerder zijn de kosten redelijk beperkt.

Commissie voor de affiliate
Elke keer wanneer een affiliate een verkoop of lead aanbrengt dan verdient hij daar een commissie voor. Hoe hoog die commissie is, is afhankelijk van jullie afspraken.

Dit kan een vast bedrag zijn per transactie of procentueel op basis van het orderbedrag.

Commissie voor het netwerk
Werk je samen met een Affiliate Netwerk dan moet je ook rekening houden dat het netwerk een deel van de commissie krijgt. Vaak wordt de 30/70 regel toegepast. Waarbij 70% van de commissie naar de publisher gaat & 30% van de commissie bij het netwerk blijft.

Incentives
Wil je je affiliate campagne onder de aandacht brengen, bestaande publishers belonen of nieuwe aantrekken? Dan kunnen incentives een oplossing bieden.

Denk hierbij aan tijdelijke verhoogde commissies, prijzen die ze kunnen winnen, … De mogelijkheden zijn hier eindeloos.

Maandelijkse kosten
Affiliate netwerken kunnen ook maandelijkse kosten aanrekenen voor het gebruik van hun netwerk. Bij de onderhandelingen worden deze kosten vastgelegd & afgesproken.

Starten met Affiliate Marketing

Wil je zelf starten met Affiliate Marketing voor jouw webshop of website? Wil je graag begeleiding of feedback van enkele affiliate marketing specialisten? Neem gerust contact op met ons!

Hulp bij SEO nodig?

SEO is een vak apart. Ondervind je problemen met jouw website of webshop? Indexeert Google jouw website niet? Is jouw website niet vindbaar in Google